Land van Cuijk

‹ Terug naar portaal

Zeer geslaagd NK Maasheggenvlechten 2024

Team ProBoom mocht gisteren de Gouden Hiep mee Cuijk nemen. Het team van captain Marcel Koot versloeg 56 andere teams tijdens de wedstrijd Maasheggenvlechten op Portaal de Vilt in Oeffelt. Het evenement trok duizenden bezoekers en vond plaats onder goede weersomstandigheden. Opvallend veel jonge gezinnen bezochten het evenement en kraakten de code van MaasheggenKids.

Al weer voor de 18de keer organiseert Stichting Landschapsbeheer Boxmeer op zondag 10  maart het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. Portaal de Vilt aan de Beugenseweg in Oeffelt is voor de tweede keer het decor van dit prachtig groene evenement. Daar zal de strijd plaatsvinden om de felbegeerde wisseltrofee ‘de Gouden Hiep’.

Record aantal deelnemende teams

Dat de belangstelling voor het Maasheggen UNESCO gebied in het algemeen en voor het vlechten van meidoornheggen in het bijzonder groeiende is, laat het aantal deelnemende teams zien. Voor het eerst in het bestaan van dit kampioenschap hebben zich meer dan 55 teams ingeschreven voor de wedstrijd. Dit betekent dat er meer dan 200 vlechters aan het werk zullen zijn op 10 maart. Naast teams die deelnemen aan de wedstrijd zijn er ook demonstratie teams aan het vlechten. De Maasheggenstijl is specifiek voor het gebied langs de Maas tussen Maashees en Cuijk. Elders wordt er in andere stijlen gevlochten. Zo zullen Engelsen, Ieren, een Belg en een Fransman hun specifieke streekvlechtwerk laten zien. Het demonstratieteam van het Brabants Landschap laat het publiek zien hoe er in Kartuizerstijl gevlochten wordt.

MaasheggenKids

In de prachtige Maasheggen is er ook voor kinderen van alles te ontdekken en te beleven. Om gemakkelijk vindbaar te maken wat er allemaal is te doen, wordt  MaasheggenKids.nl geïntroduceerd. Dé plek waar alle activiteiten voor kinderen in de Maasheggen overzichtelijk samenkomen. Tijdens het NK Maasheggenvlechten wordt MaasheggenKids feestelijk gelanceerd met de leuke en leerzame MaasheggenKids ontdekkingstocht met tal van kinderactiviteiten op het wedstrijdterrein. De ontdekkingstocht leidt kinderen langs organisaties met hun unieke aanbod; van een beverexpeditie, het dijkwachtersdiploma behalen en wilgentenen vlechten, tot een workshop macrofotografie met je mobiel, alpaca’s, lammetjes en kalfjes knuffelen en nog veel meer. Meer informatie: www.MaasheggenKids.nl

Manege Sprong Vooruit

De nabij het wedstrijdterrein gelegen manege Sprong Vooruit van Bas en Sanne is op 10 maart ook geopend voor het publiek. Zij hebben een leuk programma samengesteld voor jong en oud rondom de pony en het paard.

Smaak van de Maasheggen

In de grote tent presenteren zich de groenorganisaties die betrokken zijn bij de Maasheggen. Naast onder andere IVN de Maasvallei is ook de Smaak van de Maasheggen aanwezig. De Smaak van de Maasheggen is een collectief van Land van Cuijk ondernemers die heerlijke streekproducten maken. Bij de bereiding ervan worden ingrediënten uit het UNESCO-gebied gebruikt. Tijdens het kampioenschap kunnen bezoekers al deze producten proeven.

Waar is het te doen?

De ingang van het wedstrijdterrein ligt aan de Provincialeweg van Oeffelt naar Beugen: Portaal de Vilt. Aan de Provincialeweg kan geparkeerd worden. Als U op zondag 10 maart vanaf 11 uur komt kijken, zijn de vlechters al een uurtje bezig met het voorbereidend snoeiwerk. Rond 15.00 uur zullen alle ploegen klaar zijn met hun werk. Kort daarna is de jury aan het woord en volgt de prijsuitreiking.Veel informatie over het kampioenschap zoals de deelnemende teams, de standhouders, de juryleden en de activiteiten op het wedstrijdterrein vindt u op: www.maasheggen.nl

NK Maasheggenvlechten 2024
NK Maasheggenvlechten 2024
NK Maasheggenvlechten 2024
NK Maasheggenvlechten 2024