Land van Cuijk

‹ Terug naar portaal

Geen publiek maar wel een winnend team!
Na het niet doorgaan van het NK Maasheggenvlechten in 2021 vanwege de coronamaatregelen, leek het er lang op dat de 16de editie van dit kampioenschap ook in 2022 niet door zou kunnen gaan. Maar toen de regels soepeler werden, was de voorbereidingstijd voor de organiserende Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox) te kort om er een groot evenement van te maken. Een kleinschalig evenement met alleen vlechters leek wel haalbaar.

Zoals gebruikelijk in de 15 voorafgaande edities vond het kampioenschap plaats op de tweede zondag van maart. Op een prachtig zonnige 13 maart werd er gevlochten door 36 teams. Bijzonder dit jaar was dat er zes universiteitsteams deelnamen aan het kampioenschap. Drie studententeams vertegenwoordigden de universiteit van Wageningen en de drie teams de Radboud universiteit uit Nijmegen. Mooi dat mede hierdoor eerste stappen zijn gezet om het ambacht van het heggenvlechten en daardoor het in stand houden van het mooie Maasheggenlandschap doorgegeven kan worden aan de volgende generatie.

De 36 teams zorgden ervoor dat het Maasheggengebied 300 meter gevlochten heg rijker geworden is. De jury stond na 5 uur vlechten voor de moeilijke taak een winnend team aan te wijzen. Door alle deelnemers werd vol inzet gesnoeid, gezaagd en gekapt om uiteindelijk een mooie en sterke heg te vlechten.

De winnende teams 2022 zijn:

  • 1ste en winnaar van de Gouden Hiep 2022 Team "Alles over Groenbeheer" (Clemi van Deursen, Herman Wevers, Jan Caris en Arnold Jansen),
  • 2de de studenten van Team "Wageningen 1" (Sam Tuijtel, Vera Bommelje en Roos Kemmink),
  • 3de het Slabox vrijwilligers Team "De Botte Bijl" (Bert van Gils, Wim Claassen en Nico van Ruijten). 

De organisatie kan terug kijken op een geslaagd NK Maasheggenvlechten evenement 2022. Stichting Landschapsbeheer Boxmeer kijkt er al naar uit om in 2023 weer een breed programma aan te beiden op de tweede zondag van maart.

De Zilveren Halve Maan.
Behalve de Gouden Hiep voor het winnenede team wordt  ook jaarlijks de Zilveren Halve Maan uitgereikt, de trofee voor de best uitgelopen gevlochten heg van het voorgaande kampioenschap. Deze prijs is beschikbaar gesteld door de Familie Grutters en is deze keer gewonnen door het team: "Milieuvereniging LvC".