Nederlands
Kampioenschap
Maasheggenvlechten

volgende editie: zondag 12 maart 2023

Persbericht 26 februari 2020

NK Maasheggenvlechten zondag 08 maart 2020

Evenement: op zondag 08 maart 2020 vindt voor de 15de keer het Nederlands Kampioenschap  Maasheggenvlechten plaats. De organisatie is in handen van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SLABOX) en wordt ondersteund door vele vrijwilligers van IVN Maasvallei.

Locatie: het kampioenschap vindt plaats ten zuiden van de oude spoordijk die parallel ligt aan de provinciale weg van Oeffelt naar Gennep. En ten oosten van Portal de Vilt.

Doel: het kampioenschap is opgezet om het oude ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland en dat willen we zo houden. Zeker nu het gebied de UNESCO status van Man & Bioshpere heeft gekregen en het ambacht van Maasheggenvlechten op de nationale lijst van immaterieel erfgoed staat, neemt de belangstelling voor de Maasheggen en het vlechten toe.  Iedere inwoner van het Land van Cuijk mag trots zijn op dit prachtige, door de natuur en mens gevormde landschap.

Activiteiten: naast het vlechten zijn er dit jaar weer veel andere activiteiten voor het publiek. Men kan stands in de tent bezoeken waar de geschiedenis in de Maasheggen centraal staat.
Voor de kinderen zijn er volop activiteiten. Zij kunnen een natuur werkstukje maken bij het jeugd-IVN, kalfjes aaien, broodje bakken, wilgen vlechten, een pijl en boog maken, op de rug van een knol een ritje maken, samen met de boswachter kunnen ze op beverexpeditie. Het kinderprogramma is altijd zeer uitgebreid voor zowel kinderen van de onderbouw (in de tent) als de kinderen van de bovenbouw (op het buitenterrein) van de basisschool.
 
De wedstrijd: hoofdzaak zijn natuurlijk de vlechters die strijden om de Gouden Hiep.  De organisatie verwacht meer dan 40 teams, met meer dan 150 deelnemers. Ze nemen allemaal een stuk heg onder handen en gaan vlechten volgens de traditionele Maasheggenstijl.  Daarnaast demonstreren een 10tal vlechtteams uit België, Engeland, Frankrijk en Duitsland hun vlechtstijlen. Wij verwachten dit jaar een record aantal deelnemende teams.

Kortom, meer dan voldoende redenen om samen met familie, vrienden en kennissen op 08 maart tussen 11.00 en 16.00 uur naar Oeffelt te komen om te genieten van dit prachtige evenement en deze prachtige traditie.

Meer informatie? 
NK Maasheggenvlechten
Theo van Lankveld (organisatie)
nkmaasheggen@gmail.com
0485-574632
06-28825421
 
Kijk ook op: www.maasheggen.nl